Huvudmeny:


Köp Jag Tror På Människan!

Nu finns äntligen Jag Tror På Människan ute i butik. Missa inte att köpa den.

Om

Rock, pop, schlager, folkvisa och musikal. Vit smoking och slitna jeans. Spretfrisyr och välansat. Karriär i Sverige och Frankrike. Pappa och morfar, äktenskap och skilsmässor. Han har hunnit med rätt mycket, Tommy Nilsson, både musikaliskt och i livet för övrigt. Det har varit framgångar och bakslag, ovationer och osynlighet om vartannat. Nu står han här 45 år gammal med alla erfarenheter och ett nytt album, “Tiden före nu”, med låtar som når våra innersta vrår. Kanske blir det ännu en storsäljare för Tommy Nilsson, helt säkert kommer många att här hitta nya favoritlåtar som berör.

Det är hans röst som fört honom framåt i livet. En röst med rätt rasp och känsla kombinerat med ett inte helt oävet utseende är en god grund för någon som vill bli rocksångare och stå längst fram. Det ville Tommy Nilsson tidigt. Och så blev det. Rösten och låtkänslan har under årens lopp bl a gett honom sju topp-tio singlar och en rockbjörn.

“En samling 1981-2001″ som kom för tre år sedan blev en stor försäljningsframgång och sålde platina. Sedan dess har tankarna på ett nytt album legat och grott och för ett år sedan började han skriva. En tanke här, en ton där blev låtar som känns värmande nära alla som älskar Tommys stil. Med nye producenten Lasse Andersson, som tidigare bl a jobbat med Tomas Ledin, följde en luftig och lättillgänglig ljudbild. Lasse och Tommy kommer från samma ställe musikaliskt och är inte rädda för att snegla åt de “sound” de växte upp med. Tommys låtar med texter som är funderingar över tillvaron kan ibland ha ett stråk av moll medan Lasses produktioner ofta har en poppigare atmosfär. Det visade sig nu vara en lyckosam kombination som märks tydligt bl a i “Amelia”, en lugn låt om att vara mitt i livet och säga “kom och sätt dig så pratar vi om det här”, och i “Vi brann” med en melodislinga som sätter sig. Tommy försöker skriva där han är, för människor som är i hans ålder och säger själv att han blivit “språkrör för snubbar som har svårt att prata med sina fruar”. På “Tiden före nu” förmedlar Tommy en del av det hopp och den positiva känsla som man kan få efter att ha blivit lite äldre och landat en aning. När man “haft ett par hus, några bilar, har ungar och förstår att resan inåt är viktigare än yttre faktorer”. Helt enkelt när det gått några år sedan man var tretton och ville bli rockstjärna.

Första bandet som Tommy bildade med kompisar från Solna hette Horizont och var lite åt det melodiösa hårdrockshållet. De gjorde några plattor och hade nog kunnat fortsätta ett bra tag till om inte en fransk producent på Sverigebesök sett och hört Tommy. Producenten visade sig ha fingertoppskänsla för “Tommii Nilssånn” blev megastor i Frankrike, singeln “No way no how” sålde i över en miljon exemplar! Men precis som flera andra svenska artister som haft hits utomlands hade inte Tommy de bästa av rådgivare och därför flyttade han hem efter några år med tv-shower, arenaspelningar och champagne.
Eftersom det finns få sångare av Tommys kaliber var flera intresserade av att jobba med honom. Efter att under en tid pendlat mellan Paris och New York ville Tommy vara hemma och när Easy Action behövde en sångare svarade han ja. Inte ens amerikanska Toto kunde locka honom utomlands.

1988 kom hans första riktigt stora hit i Sverige. “Allt som jag känner” , en duett han gjorde tillsammans med Tone Norum, blev en av årets låtar och slog rekord i antal veckor på Svensktoppens första plats. Aftonbladets läsare röstade fram Tommy som årets manliga artist och han fick en rockbjörn. Samma år kom albumet “It!” från vilket singlarna “Maybe we´re about to fall in love” och “Miss my love” också nådde höga höjder på topplistorna. Tommy turnerade bl a med Björn Skifs Badrock och drog stor publik.

Året efter fortsatte framgångsvågen när Tommy vann svenska uttagningen till melodifestivalen med “En dag”, en klassisk schlager med tonartshöjning och allt. Förutom vissa avsteg fortsatte han att sjunga på engelska och 1990 kom guldsäljande albumet “Follow the road” med singlarna “Too many expectations” och “Looking throught the eyes of a child”.

1994 blev ett år som markerar en musikalisk vändpunkt för Tommy. Han började samarbeta med producenten Lasse Englund, han drog sig än mer åt finstämda ballader med känsla och han vågade göra sitt första album helt på svenska. Skivköparna tog emot “En kvinnas man” med öppna armar. “Öppna din dörr” blev en stor favorit, sålde fantastiska 40 000 singlar och spelas fortfarande oupphörligen på otaliga bröllop och i andra romatiska sammanhang. På följande plattan, “Så nära”, kom hans nästa stora hit “Dina färger var blå” som Pripps använde i sin prisbelönta reklam.

Hitlåtarna fanns förstås med när Tommy Nilsson senare gjorde krogshow på Hamburger Börs i Stockholm, först tillsammans med Tommy Körberg, Louise Hoffsten och Marie Bergman och sedan med tidigare Supremesmedlemmen Mary Wilson. Han har också hunnit med att skriva text och musik till och medverka i “Trollkarlen från Oz” när den 2000 sattes upp på Hälsinglands träteater i Järvsö och har just nu ett samarbete med Folkteatern Gävleborg när han spelar i Julius Bruthus i Amorina som han också skrivit musik till. Och samtidigt hörs han på landets biografer som en av rösterna i “Spongebob”, den senaste i raden av tecknade filmer där Tommy Nilsson lånat ut sin röst till någon av figurerna.

Så i sommar bidrar Tommy Nilsson med något både till barnen men kanske allra mest till deras pappor som behöver någon att tala genom och mammorna som vill ha låtar att luta sig mot. Låtarna som kommer att vara längre än sommaren finns på “Tiden före nu”.